Clicky

woensdag 26 juni 2024 - 20:31 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsCelstraf voor dodelijk ongeval in Berkhout

Celstraf voor dodelijk ongeval in Berkhout

ALKMAAR – De rechtbank Noord-Holland heeft een automobilist die een ongeval veroorzaakte waarbij zijn passagier overleed, veroordeeld tot 10 maanden celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Ook mag hij twee jaar niet autorijden, meldt de rechtbank in Alkmaar.

In de nacht van 10 oktober 2020 reed de verdachte met zijn auto door Berkhout. In het donker en op een nat wegdek nam de verdachte met onverantwoord hoge snelheid een chicane. Vlak voordat hij frontaal tegen een boom klapte, reed hij tussen de 66 en 87 kilometer per uur, terwijl de toegestane maximumsnelheid daar 50 is.

Het zeer onvoorzichtige rijgedrag van de verdachte heeft naar het oordeel van de rechtbank geleid tot het ongeval. Door op die plek in het donker en op een nat wegdek met een onverantwoord hoge snelheid te rijden, heeft de verdachte de verkeersveiligheid ernstig in gevaar gebracht en zijn verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer niet serieus genomen. Door zijn rijgedrag is zijn passagier overleden.

De rechtbank rekent het de verdachte zeer aan dat hij zonder geldig rijbewijs en zonder verzekering reed, en dat ook na het dodelijke ongeval weer deed. Ook zijn eerdere veroordelingen voor het overtreden van de Wegenverkeerswet neemt de rechtbank mee in haar overwegingen.

Omdat het ongeluk in november 2020 heeft plaatsgevonden, is de redelijke termijn van twee jaar waarbinnen een vonnis moet worden uitgesproken met 1,5 jaar overschreden. Daarom wordt een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Dode door bedrijfsongeval bij Shell in havengebied Moerdijk

MOERDIJK - Door een ongeval op het terrein van Shell in Moerdijk is woensdag een persoon om het leven gekomen. Dat gebeurde rond 12.30...
×