Clicky

zaterdag 21 september 2024 - 02:52 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVN-onderzoekers beschuldigen Israël en Hamas van oorlogsmisdaden

VN-onderzoekers beschuldigen Israël en Hamas van oorlogsmisdaden

GENÈVE – Zowel Israël als Hamas heeft aan het begin van de oorlog in de Gazastrook oorlogsmisdaden gepleegd, oordelen onderzoekers voor de Verenigde Naties. Israël zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid vanwege het grote aantal burgerslachtoffers.

Bij de oorlogsmisdaden van beide partijen gaat het onder meer om martelingen, moorden en wrede en onmenselijke behandelingen. Israël zou daarnaast ook nog uithongering als oorlogsmethode hebben gebruikt door de Gazastrook volledig af te sluiten voor voedsel, drinken en medicijnen. Het rapport constateerde “wijdverspreide of systematische aanvallen gericht tegen de burgerbevolking in Gaza”. De onderzoekers gebruiken daarvoor ook het woord ‘uitroeiing’.

Israël werkte niet mee aan het onderzoek van de VN-onderzoekscommissie (COI) en noemt de uitkomst vooringenomen. Hamas heeft nog niet gereageerd.

“Het is noodzakelijk dat iedereen die misdaden heeft gepleegd, ter verantwoording wordt geroepen,” zegt de voorzitter van de commissie, Navi Pillay. “Israël moet onmiddellijk stoppen met zijn militaire operaties in de Gazastrook. Hamas en Palestijnse gewapende groeperingen moeten onmiddellijk stoppen met raketaanvallen en alle gijzelaars vrijlaten.”

LEES OOK
Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

Het is het eerste uitgebreide onderzoek van de Verenigde Naties naar de gebeurtenissen van 7 oktober en daarna. Hamas doodde op die dag zo’n 1200 Israëliërs, nam ongeveer 250 gijzelaars en maakte zich volgens de VN schuldig aan verkrachtingen en seksueel geweld. Bovendien hebben de onderzoekers “aanzienlijk bewijs” gezien van onder meer lijkschennis, onthoofdingen en zijn video’s gemaakt van mensen die voor de ogen van hun kinderen werden vermoord, “voor propagandadoeleinden”.

Israël reageerde door de Gazastrook te bombarderen en binnen te vallen. Bij die oorlog zijn volgens de gezondheidsautoriteiten meer dan 37.000 Palestijnen gedood.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Slachtoffer ongeval met lijnbus Bennebroek is 12-jarig meisje

BENNEBROEK - De fietser die woensdag in Bennebroek om het leven kwam door een aanrijding met een lijnbus is een meisje van 12 jaar...
×