Clicky

donderdag 19 september 2024 - 09:12 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsZelensky hoopt op miljarden voor wederopbouw Oekraïne

Zelensky hoopt op miljarden voor wederopbouw Oekraïne

BERLIJN – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft op de wederopbouwconferentie voor zijn land in Berlijn de hoop uitgesproken op miljarden euro’s aan hulp. Hij verwacht de conferentie te verlaten met overeenkomsten voor onder meer de energiesector, defensie, onderwijs en woningbouw.

Zelensky vertelde dinsdag aan het begin van de tweedaagse bijeenkomst dat Rusland sinds de winter de helft van de Oekraïense capaciteit om stroom op te wekken heeft vernietigd. De maandenlange Russische aanvallen op de energievoorzieningen zorgen voor stroomuitval en hebben geleid tot Oekraïense beperkingen bij het gebruik van elektriciteit.

De Oekraïense president dringt ook aan op meer luchtverdedigingssystemen. “Ruslands grootste strategische voordeel ten opzichte van Oekraïne is superioriteit in de lucht. Het is de terreur van raketten en bommen die de Russische troepen op de grond helpt vooruitkomen”, aldus Zelensky.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vraagt bondgenoten om steun aan een Duits initiatief ter versterking van de Oekraïense luchtverdediging. “Met alles wat mogelijk is”, aldus Scholz op de internationale conferentie. De “beste wederopbouw” is volgens hem de wederopbouw die niet nodig is.

LEES OOK
Oekraïne neemt schip in beslag en zet kapitein vast na illegale graanexport vanuit de Krim [+foto's]
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

VS klagen Grace Ocean en Synergy Marine aan voor schade brugramp...

BALTIMORE - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar en exploitant van de Dali, het vrachtschip dat een halfjaar...
×