Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:41 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsCoalitiepartners Von der Leyen blokkeren optrekken met rechts

Coalitiepartners Von der Leyen blokkeren optrekken met rechts

BRUSSEL – De sociaaldemocraten en liberalen in het Europees Parlement gaan niet samenwerken met uiterst rechtse partijen, onderstrepen ze nog eens. De coalitie die ze afgelopen jaren vormden met de centrumrechtse EVP heeft wat verloren en de EVP keek ook rond naar andere partners. Maar de partij van Ursula von der Leyen zal het met hen moeten doen – of de groenen erbij moeten nemen, vinden ze.

De sociaaldemocraten en liberalen worden ook in het nieuwgekozen Europees Parlement de nummer twee en drie. Maar de vierhonderd Europarlementariërs die ze samen met de EVP hebben, bieden misschien een te smalle basis voor de nieuwe Europese Commissie. Europarlementariërs willen nog weleens anders stemmen dan hun fractie.

Als de EVP de coalitie “wil verbreden in een andere richting dan de groenen, dan zal dat zonder de sociaaldemocraten zijn”, zegt de secretaris-generaal van de Europese sociaaldemocraten. “Zo simpel is het”, verklaart Giacomo Filibeck op de ochtend na de Europese verkiezingen.

LEES OOK
EU-parlement sticht verwarring met onjuiste uitslag Nederland

‘Groene vrienden’

Ook zijn liberale collega Didrik de Schaetzen herhaalt dat de liberalen dan niet meedoen, ook al stapt een lidpartij als de VVD in een regering met de PVV. “We zullen niet samenwerken met uiterst rechts op Europees niveau. Ik neem aan dat iedereen dat nu wel weet.”

De groenen “staan open voor onderhandelingen als er openheid is van de andere kant”, zegt hun secretaris-generaal Benedetta De Marte. Het is volgens haar “niet nodig” om naar rechts te kijken, waar partijen met zetelwinst op zak zeggen uit te zijn op samenwerking met de EVP.

“Samenwerken met onze groene vrienden is voor mij zeker een mogelijkheid”, benadrukt Filibeck. “Om daarvoor te gaan als het op aantallen aankomt.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×