Clicky

zaterdag 21 september 2024 - 09:32 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsGrote BBB-fractie in Overijssel raakt twee Statenleden kwijt

Grote BBB-fractie in Overijssel raakt twee Statenleden kwijt

ZWOLLE – Twee leden van Provinciale Staten in Overijssel hebben zich afgescheiden van de BBB. Het gaat om Adam Bakker en Jos Rosendaal, die in een verklaring melden “na zorgvuldige afweging” te hebben besloten zich af te splitsen van de BBB-fractie. Die bestaat nu nog uit vijftien leden.

De BBB boekte begin vorig jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen een enorme overwinning in Overijssel. De partij veroverde 17 van de 47 zetels. De BBB vormde na de verkiezingen een coalitie met VVD, GroenLinks, PvdA en SGP. Die vijf partijen hadden gezamenlijk dertig zetels, maar raken er nu dus twee kwijt. Desondanks behoudt de Overijsselse coalitie een (ruime) meerderheid in de Staten.

Bakker en Rosendaal, die vorig jaar op de kieslijst van de BBB op respectievelijk plek 13 en 11 stonden, zeggen als onafhankelijke Statenleden door te gaan. “Wij hebben dit gedaan om beter te kunnen voldoen aan de behoeften en wensen van onze achterban.”

LEES OOK
Putters adviseert kabinet met 'programakkoord' op hoofdlijnen

De Statenleden schrijven in hun verklaring “zeer veel waarde” te hechten aan “de kernwaarden van de BBB”. Waarom ze dan toch uit de fractie stappen, laten ze in het midden. “Wij bedanken de BBB Overijssel-fractie voor de samenwerking en de kansen die we hebben gekregen.”

BBB-fractievoorzitter Carla Evers zag het vertrek van Bakker en Rosendaal naar eigen zeggen niet aankomen. Ze werd vrijdag ingelicht door de twee Statenleden. “Als fractie vinden we het jammer en verdrietig”, aldus Evers, die geen signalen heeft dat meer leden van haar partij de fractie willen verlaten.

Volgens Evers speelt mee dat de BBB als coalitiepartij soms ook afspraken moet uitvoeren die in het verleden zijn gemaakt, al voordat de BBB in de Staten kwam. Dat kan leiden tot onvrede. “In een grote fractie kan je nooit iedereen tevreden houden. En voor veel mensen in onze fractie is politiek helemaal nieuw. Het is in ieder geval mooi dat Adam en Jos aangeven nog steeds dezelfde doelen en idealen te hebben, en het BBB-gedachtegoed als leidraad te gebruiken bij hun functioneren.”

LEES OOK
Van der Plas dreigt te vertrekken bij gedwongen krimp veestapel
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Slachtoffer ongeval met lijnbus Bennebroek is 12-jarig meisje

BENNEBROEK - De fietser die woensdag in Bennebroek om het leven kwam door een aanrijding met een lijnbus is een meisje van 12 jaar...
×