Clicky

woensdag 3 juli 2024 - 22:59 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsExitpoll: partij Scholz op verlies in Europese verkiezingen

Exitpoll: partij Scholz op verlies in Europese verkiezingen

BERLIJN – Volgens een prognose van zender ARD behaalt de sociaaldemocratische SPD van de Duitse kanselier Olaf Scholz slechts 14 procent van de stemmen in de Europese verkiezingen. Dat is het slechtste resultaat van de partij in Europa ooit. In 2019 kreeg de partij nog 15,8 procent.

De conservatieve unie van CDU en CSU wordt met een verwachte 29,5 procent de grootste, gevolgd door de uiterst rechtse AfD met 16,5 procent. Die laatste partij boekt de grootste winst: vier jaar terug kreeg de AfD nog maar 11 procent.

Alle drie de partijen in de zogenoemde stoplichtcoalitie van Scholz lijden verlies. De Groenen dalen het hardst, zij gaan van 20,5 naar 12 procent. De Vrije Democraten dalen van 5,4 naar 5 procent.

SPD: zware nederlaag

Bij de sociaaldemocraten kwam het resultaat hard aan. “Dit is een zware nederlaag voor ons vandaag”, zei SPD-partijleider Kevin Kühnert tegen de ARD. Hij verdedigde de beslissing om kanselier Scholz prominent te gebruiken op campagnemateriaal en posters. “We winnen samen en we verliezen samen”, aldus Kühnert. En: “We komen terug.”

Tino Chrupalla, een van de partijleiders van de AfD, noemde het resultaat van zijn partij “historisch”. “We hebben een superresultaat neergezet en ik denk dat we in de loop van de avond nog hoger gaan eindigen.”

‘Opluchting’ bij nieuwkomer

De Duitse politieke nieuwkomer Sahra Wagenknecht krijgt slechts 5,7 procent van de stemmen met haar BSW, maar zei toch “vreugde” en “opluchting” te voelen over haar eerste verkiezingsdeelname. De BSW is tegen wapenleveranties aan Oekraïne en combineert links sociaal beleid met een anti-immigratiestandpunt en kritiek op de Europese Unie.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×