Clicky

donderdag 4 juli 2024 - 23:35 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartSchiphol verwacht deze zomer geen problemen door dichte Zwanenburgbaan

Schiphol verwacht deze zomer geen problemen door dichte Zwanenburgbaan

SCHIPHOL – Schiphol vreest geen problemen deze zomer voor passagiers door onderhoud aan een van de start- en landingsbanen op de luchthaven. Dit meldt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf. Hij verwacht niet dat het net zo druk wordt als tijdens de meivakantie en de zomer van twee jaar geleden.

De Zwanenburgbaan is vanaf 17 juni zo’n anderhalve week dicht voor onderhoud en tot halverwege september beperkt beschikbaar. Vliegtuigen moeten daarom vaker andere start- en landingsbanen gebruiken. “Daarmee kunnen we het vliegverkeer afhandelen zoals gepland”, zegt de woordvoerder.

Tijdens de werkzaamheden starten en landen vliegtuigen vaker op onder meer de Buitenveldertbaan en de Schiphol-Oostbaan. Mensen die wonen in bijvoorbeeld Amsterdam, Amstelveen en Haarlemmermeer kunnen deze zomer daardoor meer geluidsoverlast ervaren, zegt een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), dat een deel van de werkzaamheden uitvoert. “Dat kunnen we niet voorkomen. Het is heel vervelend, maar tegelijk is het nodig om ervoor te zorgen dat vliegtuigen veilig kunnen landen.”

Personeelstekorten

Tot half september is de Zwanenburgbaan volgens hem heel beperkt als landingsbaan beschikbaar. Hoeveel meer vliegtuigen de andere banen moeten gebruiken is volgens hem moeilijk te voorspellen, zegt hij. Afhankelijk van de windrichting wordt bepaald op welke baan een vliegtuig start of landt. Op sommige banen komen wel “substantieel” meer toestellen, aldus de zegsman. Ook hij verwacht niet dat de werkzaamheden leiden tot geannuleerde vluchten of grote vertragingen.

De drukte en lange rijen twee jaar geleden kwamen vooral door personeelstekorten bij onder meer de beveiliging en afhandelaars. Passagiers moesten soms urenlang wachten in de rij en sommigen misten daardoor hun vlucht. Ook toen was een van de start- en landingsbanen dicht voor onderhoud en een bepaalde windrichting verergerde de problemen. Schiphol meldde eerder dat er inmiddels genoeg personeel is om drukte aan te kunnen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Grote uitslaande brand bij Dasko in Almelo [+foto’s&video]

ALMELO - Bij een grote brand op Bedrijvenpark Twente in Almelo komt veel rook vrij, meldt de brandweer. In Almelo, Aadorp en Albergen kunnen...
×