Clicky

woensdag 3 juli 2024 - 23:10 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsGroot deel PVV-stemmers in november stemde dit keer niet

Groot deel PVV-stemmers in november stemde dit keer niet

DEN HAAG – Een relatief groot deel van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in november op de PVV hebben gestemd, ging donderdag niet naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de NOS. Zo’n 56 procent van de eerdere PVV-kiezers, omgerekend bijna 1,4 miljoen mensen, bleef thuis.

Ook bij de andere drie coalitiepartijen liggen de percentages thuisblijvers relatief hoog. Bij NSC ging 59 procent van de kiezers van november deze keer niet stemmen, grofweg 800.000 mensen. Dat is bij VVD 47 procent en bij BBB 44 procent.

Ook bij de SP kwam meer dan de helft van de eerdere kiezers niet opdagen, maar bij die partij gaat het in absolute aantallen om minder kiezers. De SP liep een zetel in het Europees Parlement mis.

De opkomst lag donderdag volgens de tweede exitpoll van Ipsos I&O op 46,8 procent. Dat is hoger dan bij de vorige Europese verkiezingen, maar nog steeds fors lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen, toen de opkomst 77,8 procent bereikte.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×