Clicky

maandag 16 september 2024 - 21:47 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartJulianakanaal al vanaf augustus gestremd voor scheepvaartverkeer

Julianakanaal al vanaf augustus gestremd voor scheepvaartverkeer

MAASTRICHT – Het Julianakanaal in Limburg gaat al vanaf 12 augustus maandenlang dicht tussen Berg en sluis Born om een defecte bouwkuip te kunnen weghalen, meldt Rijkswaterstaat. Aanvankelijk was het de bedoeling in oktober te beginnen met de werkzaamheden. Voor het weghalen van de bouwkuip wordt ongeveer vier kilometer van het kanaal drooggelegd.

Een woordvoerster laat weten dat Rijkswaterstaat de werkzaamheden zo snel mogelijk wil hebben afgerond en dat die volgens de huidige verwachtingen in het voorjaar klaar zijn. Door al in de zomerperiode te beginnen, zijn de weersomstandigheden mogelijk beter voor het uitvoeren van het werk.

Komende maandag begint Rijkswaterstaat al met baggerwerkzaamheden. Op de kanaalbodem ter hoogte van de sluis Born ligt een dikke laag slib die wordt verwijderd. Rijkswaterstaat gebruikt daarvoor een drijvend werkponton. Schepen kunnen dit ponton met een aangepaste snelheid passeren.

Het Julianakanaal wordt verbreed voor de scheepvaart. Bij de verruiming van het stuk tussen Berg en Obbicht, het laatste stuk dat nog op de planning stond, is een bouwkuip gebruikt. Schepen konden die via een smalle strook passeren. De werkzaamheden moesten vorig jaar worden gestaakt, omdat de bouwkuip was bezweken door de bodemgesteldheid op dit deel van het kanaal.

LEES OOK
Oude Lakerweg in Echt acht maanden afgesloten voor werkzaamheden verbreding A2

Rijkswaterstaat laat weten oog te hebben voor de zorgen die bedrijfsleven, scheepvaart en verladers hebben over de gevolgen van de stremming. Schepen moeten omvaren en de vertragingen die daardoor ontstaan, brengen extra kosten met zich mee. Het is nog onduidelijk of er een compensatieregeling voor getroffen ondernemers komt en hoe die er gaat uitzien.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×