Clicky

zondag 8 september 2024 - 06:36 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerRijverbod blijft van kracht voor chauffeur na doorrijden na fataal ongeval

Rijverbod blijft van kracht voor chauffeur na doorrijden na fataal ongeval

ALKMAAR – Een 41-jarige vuilniswagenchauffeur uit Heemskerk die eind vorig jaar in Zaandam zou zijn doorgereden na een dodelijk ongeval, krijgt zijn rijbewijs voorlopig niet terug. Dit heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag bepaald. Verdachte Gijs van B. vroeg twee weken geleden om teruggave omdat hij het rijbewijs nodig zou hebben voor zijn nieuwe werk.

De fatale aanrijding vond op 27 december plaats. Op de Veldbloemenweg in Zaandam reed Gijs van B. per ongeluk de straat voorbij die hij met zijn vuilniswagen had moeten inslaan. Hij zette het voertuig in zijn achteruit, waarna hij een 82-jarige voetganger overreed die achter de gepasseerde vuilniswagen de weg overstak. Vervolgens reed hij de straat in waar hij moest zijn.

Twee weken geleden zei de officier van justitie tijdens een voorbereidende zitting dat op camerabeelden duidelijk is te zien dat Van B. meteen met een flinke vaart achteruitreed toen hij zich realiseerde dat hij te ver was doorgereden. Dat had fatale gevolgen voor het slachtoffer, dat hij vlak ervoor was gepasseerd. Onmiddellijk ontstond volgens haar enorme commotie en drukte op straat. “Hij moet hebben gezien wat er aan de hand was”, zei ze daarover.

LEES OOK
OVV onderzoekt dodelijk ongeval bemanningslid in haven Rotterdam

Volgens Van B. keek hij toen hij zich realiseerde dat hij had moeten afslaan eerst links en rechts in beide spiegels en reed hij vervolgens “netjes” achteruit. De voetganger had hij nooit gezien. Hij reed de straat in waar hij moest zijn en reed langs een andere route weer weg. “Het is mij niet opgevallen dat het ineens zo druk was.” Hij zei de gebeurtenissen “verschrikkelijk” te vinden voor de nabestaanden.

Ondanks zijn spijtbetuiging besloot de rechtbank dat hij zijn voor twaalf maanden ingevorderde rijbewijs niet terugkrijgt. Door de zware verdenkingen moet volgens de rechtbank rekening worden gehouden met een uiteindelijk rijverbod dat langer duurt dan een jaar. De rechtbank noemde de inhouding van het rijbewijs “rechtmatig en redelijk”.

Het is nog niet bekend wanneer de strafzaak tegen Van B. inhoudelijk dient.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×