Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:22 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerMeer Nederlandse exporteurs ervaren problemen door inspecties VK

Meer Nederlandse exporteurs ervaren problemen door inspecties VK

DEN HAAG – Steeds meer Nederlandse plantenexporteurs ervaren problemen door de fysieke inspecties die sinds eind vorige maand worden uitgevoerd bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk. Kort nadat de inspecties ingingen werden exporteurs van onder meer planten, vlees en zuivel nog weinig gecontroleerd. De Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) meldt nu dat tientallen exporteurs last hebben van bijvoorbeeld grote vertragingen en beschadigde planten.

Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken heeft het Verenigd Koninkrijk inmiddels de inspecties opgeschroefd. “De inspectietijden zijn maximaal 4 uur, maar we horen dat 6 tot 10 uur wachten geen uitzondering is. Sommige vrachtwagens staan 16 uur stil”, zegt hij. Door de inspecties zijn transporten volgens hem lastiger te plannen. “Je weet niet of je vrachtwagen eruit wordt gepikt en je komt te laat bij je klant.”

Bij controles worden planten uit vrachtwagens gehaald, maar soms worden die op een andere plek in de vrachtwagen teruggezet. Sommige chauffeurs kunnen dan volgens hem niet meer zien welke producten voor welke klant zijn.

LEES OOK
Verenigd Koninkrijk houdt 4 juli parlementsverkiezingen

Mesken stelt dat de problemen deels door een tekort aan inspecteurs komen. “Het begint wat ons betreft te knellen en we gaan overleggen met de Engelsen. Ze moeten de garantie geven dat er voldoende inspecteurs komen om goed te kunnen inspecteren.”

Beleidsmedewerker Ruben van Rooij van de Centrale Organisatie voor de Vleessector laat weten dat er signalen zijn dat de controles langzaamaan strenger worden en zendingen vast komen te staan. Hij zegt echter nog niet veel klachten te horen over grote opstoppingen op dit moment. “In de regel lijkt de handel door te gaan.”

De ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex zegt dat er nog geen grote bijzonderheden zijn, maar dat er wel extra vragen worden gesteld die meestal technisch van aard zijn. Evofenedex hoort nog geen meldingen van het vastlopen van exporten naar het Verenigd Koninkrijk, aldus een woordvoerder.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×