Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:05 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsNAVO-chef doet nieuw dreigement Rusland af als intimidatie

NAVO-chef doet nieuw dreigement Rusland af als intimidatie

PRAAG – De NAVO moet zich niet te veel aantrekken van de dreigende taal uit Rusland over de inzet van westerse wapens in Rusland, vindt NAVO-topman Jens Stoltenberg. Dat Oekraïne dat van steeds meer bondgenoten mag, “is niets nieuws”. De Russische dreigementen dat dit de NAVO duur kan komen te staan, zijn volgens Stoltenberg slechts een poging ze af te schrikken.

Na Nederland en steeds meer andere NAVO-landen willen ook de Verenigde Staten Oekraïne toestemming geven om van hen gekregen wapens over de grens te gebruiken. Het Westen dreigt daarmee een Derde Wereldoorlog te ontketenen, protesteert het Kremlin.

Stoltenberg relativeert die dreigementen bij aankomst voor overleg met de buitenlandministers van de westerse militaire alliantie in Praag. “Dit maakt deel uit van de inspanningen van president Poetin en Moskou om NAVO-landen te weerhouden van steun aan Oekraïne om zich te verdedigen.” Rusland doet dat “iedere keer” als Oekraïnes bondgenoten tot nieuwe hulp besluiten, memoreert hij.

LEES OOK
EU: Orban uitsluitend namens Hongarije op bezoek in Moskou

De regering in Kyiv smeekt al weken om toestemming ook doelwitten in Rusland te beschieten. Rusland kan nu ongehinderd vanachter de grens de belangrijke Oekraïense stad Charkiv bestoken en zich opmaken voor een aanval, klaagt Kyiv.

Stoltenberg valt Oekraïne bij. Oekraïne gebruikt al geruime tijd Britse langeafstandsraketten tegen doelen in Rusland, dus er is volgens hem geen nieuws onder de zon. En Rusland heeft al zo vaak gedreigd met “consequenties” als het Westen Oekraïne te hulp schoot, of het nu “met kruisraketten, met tanks of met gevechtsvliegtuigen” was.

De Russische veiligheidsfunctionaris en oud-president Dmitri Medvedev waarschuwt donderdag opnieuw met gevolgen van de “deelname aan de oorlog tegen ons”. Net als het Kremlin zegt hij dat meer landen bij de oorlog betrokken kunnen raken. Volgens Medvedev maakt het Westen een “fatale fout” door te denken dat Rusland niet bereid is tactische kernwapens tegen Oekraïne te gebruiken en hij zegt dat deze wapens in potentie ook kunnen worden gebruikt tegen niet nader genoemde vijandige landen. “Dit is geen intimidatie of bluf”, stelt hij.

LEES OOK
Nederland trekt 300 miljoen euro extra uit voor F-16's in Oekraïne
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×