Clicky

zaterdag 6 juli 2024 - 18:38 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartInternationaal vliegveld Nieuw-Caledonië blijft langer gesloten

Internationaal vliegveld Nieuw-Caledonië blijft langer gesloten

NOUMÉA – De internationale luchthaven van Nieuw-Caledonië blijft langer dicht, in ieder geval tot en met maandagochtend. Het vliegveld in de hoofdstad Nouméa is sinds halverwege mei gesloten vanwege dodelijke rellen over hervormingen in het kiessysteem.

De Franse president Emmanuel Macron zei vorige week tijdens een bezoek aan Nieuw-Caledonië dat de uitbreiding van het kiesrecht voorlopig wordt uitgesteld. De spanningen in het Franse overzeese gebiedsdeel zijn sindsdien afgenomen en de noodtoestand is dinsdag opgeheven.

Het vliegveld blijft dicht omdat er nog steeds een “crisissituatie” is, meldt de lokale luchtvaartmaatschappij Aircalin. Die laat in een verklaring weten dat de Franse vertegenwoordiging in Nieuw-Caledonië een verlenging van de sluiting heeft aangekondigd. Sinds de sluiting van het vliegveld hebben meerdere landen evacuatievluchten naar Nieuw-Caledonië gestuurd.

Veiligheidspersoneel heeft nu de controle over heel Nouméa, meldt binnenlandminister Gérald Darmanin vrijdag. In een noordelijk district hebben circa vierhonderd agenten 26 barricades opgeruimd en twaalf aanhoudingen verricht. Dit was volgens Darmanin het laatste deel van de hoofdstad dat nog niet onder controle was gebracht. Niet alle opgeworpen blokkades in Nieuw-Caledonië zijn opgeheven.

De uitbreiding van het kiesrecht viel slecht bij de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Caledonië. Zij vrezen politieke invloed te verliezen als meer Fransen mogen stemmen. Veel inheemse inwoners zijn voorstander van volledige autonomie of onafhankelijkheid van de eilandengroep bij Australië.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×