Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 06:31 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPolitico: Oekraïne mag wapens VS gebruiken tegen doelen in Rusland

Politico: Oekraïne mag wapens VS gebruiken tegen doelen in Rusland

WASHINGTON – De Amerikaanse regering heeft Oekraïne in het geheim toestemming gegeven om door de VS geleverde wapens te gebruiken bij aanvallen op doelen op Russisch grondgebied. Dat bericht nieuwssite Politico op basis van anonieme bronnen. De wapens mogen volgens die ingewijden alleen worden gebruikt in de omgeving van Charkiv, de tweede stad van Oekraïne. Rusland voert daar een offensief uit.

Een ingewijde zegt dat president Joe Biden vindt dat de Oekraïners moeten kunnen terugschieten als ze door Russische troepen worden aangevallen. Ook als de Russische strijdkrachten op het punt staan om aanvallen uit te voeren, mogen de Amerikaanse wapens worden ingezet. Het beleid met betrekking op aanvallen op langere afstanden zou volgens die bron “niet zijn veranderd”.

Biden wilde Oekraïne meer “flexibiliteit” geven bij de strijd in het grensgebied, zegt een andere bron rond de Amerikaanse regering. Het besluit betekent in de praktijk dat Oekraïne bijvoorbeeld Amerikaanse raketten mag gebruiken om Russische troepen te beschieten die zich bij Charkiv aan andere kant van de grens verzamelen. Militaire doelen bestoken die diep in Rusland liggen, zou niet zijn toegestaan. Ook civiele infrastructuur mag niet worden aangevallen met de wapens.

LEES OOK
Kremlin ontkent raketten van Iran te hebben ontvangen

Toenemende discussie

Westerse landen hebben Oekraïne veel wapens geleverd voor de strijd tegen de Russische invasiemacht, maar sommige bondgenoten willen niet dat die ook gebruikt worden om doelen in Rusland zelf aan te vallen. Er wordt gevreesd voor escalatie van het conflict. De Russische opmars in Charkiv leidde de afgelopen tijd tot toenemende discussie onder bondgenoten over de vraag of dat standpunt nog houdbaar is.

De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) zei donderdag dat tot dusver tien bondgenoten hebben aangegeven akkoord te zijn met het gebruik van westerse wapens bij aanvallen op doelen in Rusland, al dan niet met beperkingen. Dat waren vooral Europese landen. De VS stonden nog niet op die lijst.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×