Clicky

zaterdag 6 juli 2024 - 09:36 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartBoeing dient veiligheidsverbeterplan in bij luchtvaartwaakhond VS

Boeing dient veiligheidsverbeterplan in bij luchtvaartwaakhond VS

WASHINGTON – Boeing heeft donderdag een stappenplan ingediend bij de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA, meldt de waakhond. Daarin beschrijft de vliegtuigfabrikant hoe de problemen rond veiligheid en kwaliteit opgelost kunnen worden.

Boeing ligt sinds begin dit jaar onder een vergrootglas van de FAA na verschillende incidenten met zijn vliegtuigen. De toezichthouder stelt toe te blijven zien dat de stappen die Boeing gaat zetten “effectief zijn”.

De crisis begon in januari, toen een deurpaneel uit een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines vloog. De organisatie die vliegongelukken onderzoekt, de NTSB, ontdekte dat er vier bouten ontbraken bij dat deurpaneel. Later kwamen ook berichten naar buiten dat kwaliteitscontroles ondermaats waren bij de divisie voor passagiersvliegtuigen van Boeing, zoals bij de 787 Dreamliner.

FAA-directeur Mike Whitaker heeft donderdag drie uur lang gesproken met de top van Boeing. “Ik heb nogmaals duidelijk gemaakt dat we een sterke en standvastige toewijding aan de veiligheid moeten zien, die altijd op de eerste plaats moet komen” zei Whitaker na afloop in een verklaring. “Systeemverandering is niet gemakkelijk, maar in dit geval absoluut noodzakelijk, en het werk is nooit echt klaar als het gaat om de veiligheid van het vliegende publiek – van Boeing, luchtvaartmaatschappijen of de FAA. Maar we zullen het bedrijf bij elke stap verantwoordelijk houden om ervoor te zorgen dat deze veranderingen plaatsvinden.”

De FAA blijft dan ook streng toezicht houden op Boeing. Zo lopen er extra veiligheidsinspecteurs rond in de fabrieken van Boeing. Ook gaat de toezichthouder meer gesprekken met werknemers van het bedrijf voeren om de effectiviteit van de maatregelen te meten. Daarnaast voert de FAA meer inspecties uit op kritieke punten in het productieproces.

Verder gaat de FAA wekelijks in gesprek met Boeing om de “prestatiecijfers, voortgang en eventuele uitdagingen bij het implementeren van de veranderingen te bespreken”, meldt de waakhond.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Drie Britse luchthavens mogen klimaatdemonstranten weren

LONDEN - Drie luchthavens in het Verenigd Koninkrijk mogen klimaatdemonstranten weren om mogelijke verstoringen van vluchten tijdens het drukke zomerseizoen te voorkomen. Een rechter heeft...
×