Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:19 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPartij Israëlisch oorlogskabinetslid Gantz wil verkiezingen

Partij Israëlisch oorlogskabinetslid Gantz wil verkiezingen

JERUZALEM – De partij van de Israëlische politicus Benny Gantz wil dat er nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven worden. De Partij van de Nationale Eenheid heeft een wetsvoorstel ingediend om de Knesset te ontbinden. Gantz is een van de leden van het Israëlische oorlogskabinet.

Volgens de Israëlische krant Haaretz vindt de parlementariër die met het voorstel kwam, Pnina Tamano-Shata, dat er een “brede en stabiele eenheidsregering” moet komen die “ons veilig kan leiden in tijden van enorme uitdagingen op het gebied van veiligheid, de economie en de Israëlische samenleving”.

Het Israëlische oorlogskabinet bestaat naast Gantz uit premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant, plus nog drie waarnemers. Netanyahu’s partij Likud zegt in een reactie dat verkiezingen nu juist tot verdeeldheid in het land zouden leiden.

Gantz stond voorheen aan het hoofd van de Israëlische strijdkrachten en wordt als politicus gerekend tot het politieke midden. Het oppositiekopstuk sloot zich na de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober aan bij het oorlogskabinet van zijn rivaal Netanyahu, maar er bleef sprake van spanning.

LEES OOK
Meerderheid Huis VS stemt in met fors hulppakket voor Oekraïne

Zo dreigde Gantz eerder deze maand nog uit het oorlogskabinet te stappen als er niet uiterlijk 8 juni een zespuntenplan zou liggen voor de toekomst van de Gazastrook. Dat plan moet onder meer voorzien in een einde van het Hamasbestuur in dat gebied.

De volgende parlementsverkiezingen in Israël staan in 2026 gepland. Het is nog onduidelijk op hoeveel steun het voorstel kan rekenen om eerder verkiezingen te houden.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×