Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:44 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartILT blij met Belgische gelijkstelling brandstofkwaliteitseisen voor export

ILT blij met Belgische gelijkstelling brandstofkwaliteitseisen voor export

DEN HAAG – De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is blij dat België een wetsvoorstel heeft aangenomen om de brandstofkwaliteitseisen voor export gelijk te stellen aan die van Nederland. Dit is een belangrijke stap om de kwaliteit te verbeteren van brandstoffen die naar landen buiten de Europese Unie worden geëxporteerd, met name naar Afrika.

De ILT heeft in Nederland in 2022 al maatregelen genomen om de kwaliteit van autobrandstoffen te verbeteren en heeft soortgelijke stappen in andere landen sterk gepromoot. Een internationaal gelijk speelveld is essentieel om de luchtkwaliteit wereldwijd te verbeteren. Nederland en België zijn belangrijke landen bij de export van brandstoffen naar Afrika; meer dan de helft van de geïmporteerde benzine in West-Afrika komt vanuit de regio Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen.

Het gezamenlijk optrekken met België is tot stand gekomen vanuit de Benelux-werkgroep brandstoffen onder de vlag van de Benelux Unie. De volgende stap is het afstemmen tussen de twee landen van de inspectie en handhaving van de regels. De ILT kan bedrijven die hun zorgplicht onvoldoende invullen in Nederland bijvoorbeeld een last onder dwangsom opleggen.

LEES OOK
23 EU-ambassadeurs op werkbezoek bij North Sea Port in Zeeland

Nederland hield in maart van dit jaar, tijdens de milieutop van de Verenigde Naties, een pleidooi voor betere kwaliteit van brandstoffen in de mondiale handel en riep op tot samenwerking en harmonisatie van standaarden tussen exporterende en importerende landen. Tijdens een side-event vertoonde Nederland een video waarin te zien is hoe de ILT olieproducenten en -handelaren, aan de hand van nationale regelgeving, houdt aan het exporteren van schonere brandstoffen. Het streven is om de impact van brandstoffen op het milieu en op de gezondheid van de bevolking te minimaliseren en de luchtkwaliteit wereldwijd te verbeteren.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×