Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:29 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOrbán heeft moeite met Rutte als NAVO-chef, blokkeert nog niet

Orbán heeft moeite met Rutte als NAVO-chef, blokkeert nog niet

BOEDAPEST – Hongarije heeft grote moeite met Mark Rutte als nieuwe leider van de NAVO, maar sluit hem nog niet uit. Premier Viktor Orbán zegt in een interview met het Franse tijdschrift Le Point dat hij op dit moment nog niet overtuigd is van Rutte.

Bij de meeste NAVO-landen is Rutte favoriet om secretaris-generaal te worden. Drie landen hebben echter hun bedenkingen geuit. Het gaat om Roemenië, dat de eigen president Klaus Iohannis steunt, Slowakije en Hongarije. Orbán zegt dat Rutte in het verleden “problematische” standpunten heeft geuit. Uiteindelijk zal de nieuwe secretaris-generaal steun nodig hebben van alle lidstaten.

“Aan de ene kant zei hij dat Hongarije de Europese Unie moet verlaten en aan de andere kant dat we op onze knieën gedwongen moeten worden. Dat is niet de beste manier om onze steun te verkrijgen”, zegt Orbán in het blad.

Rutte zei in 2021 dat Hongarije niets in de Europese Unie te zoeken heeft in reactie op een wet die wat hem betreft op een onaanvaardbare manier indruist tegen de rechten van lhbti’ers. Hij noemde het toen ook zijn langetermijndoel om Hongarije “op dit punt op de knieën te krijgen”.

LEES OOK
Rutte weemoedig na laatste debat: ik ga dit allemaal missen
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×