Clicky

maandag 23 september 2024 - 10:23 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOok gegevens Eneco-klanten gestolen bij cyberaanval

Ook gegevens Eneco-klanten gestolen bij cyberaanval

ROTTERDAM – Cybercriminelen hebben ook gegevens van klanten van energieleverancier Eneco in handen gekregen door een digitale aanval op een leverancier. “Op dit moment is nog niet duidelijk welke gegevens zijn verkregen”, meldt Eneco, die klanten adviseert alert te zijn op mogelijke nepberichten.

Gegevens van burgers in Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, een waterschap in het noorden van Noord-Holland, zijn ook gestolen.

De aanval was gericht op AddComm. Dat bedrijf uit Amersfoort verstuurt post naar klanten van Eneco en facturen naar inwoners van het waterschap. Begin mei drongen cybercriminelen ongezien binnen in de computersystemen van AddComm. Ze roofden gegevens van een groep klanten. Op 17 mei werd de aanval ontdekt, toen de indringers de systemen vergrendelden en losgeld eisten.

Belastinginner GBTwente, de gemeente Groningen en drinkwaterbedrijven WMD en Waterbedrijf Groningen hebben ook gemeld dat gegevens van hun klanten zijn gestolen. GBTwente zegt dat met de cybercriminelen is afgesproken dat zij de gestolen gegevens verwijderen en niet zullen publiceren. Hoeveel losgeld daarvoor is betaald, is niet bekendgemaakt.

LEES OOK
Zeeuwen krijgen geld voor tijdelijk uitschakelen zonnepanelen

Pensioenfonds PNO Media, energieleverancier Vattenfall, drinkwaterbedrijf Dunea, woningcorporatie Portaal, warmtebedrijf WarmteStad en zorgfacturenverwerker Infomedics melden na onderzoek dat gegevens van hun klanten niet zijn gestolen. Woningcorporaties Ons Huis en Staedion laten weten dat ze nog geen zekerheid hebben. Het is niet bekend of er gegevens zijn gestolen bij ABN Amro, energieleverancier Essent, woningcorporatie Eigen Haard en belastinginner RBG.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrouw overleden door aanrijding met trein bij Rilland

RILLAND - Een vrouw is maandagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein bij Rilland (Zeeland). De politie spreekt van een noodlottig ongeval dat gebeurde...
×