Clicky

zaterdag 6 juli 2024 - 14:49 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsOok volgende toetredingsstap Oekraïne stevent af op nee Hongarije

Ook volgende toetredingsstap Oekraïne stevent af op nee Hongarije

BRUSSEL – Ook de volgende stap voor Oekraïne op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie dreigt op weerstand van Hongarije te stuiten. De regering van premier Viktor Orbán is de enige die nog grote bezwaren maakt tegen het plan van de EU voor de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne, zeggen EU-bronnen.

Het leeuwendeel van de EU-lidstaten wil in de laatste week van juni nog beginnen aan het toetredingsoverleg. De onderhandelingen moeten Oekraïne klaarstomen voor het lidmaatschap van de unie, al duurt het volgens ingewijden nog vele jaren voor het zover is. Na juni neemt Hongarije het EU-voorzitterschap voor een halfjaar over van huidig voorzitter België. Dan komt er voorlopig niets meer van, vrezen EU-diplomaten.

Het ‘raamwerk voor de onderhandelingen’, met de eisen aan Oekraïne en hoe het land daaraan kan voldoen, kreeg volgens diplomaten woensdag de steun van de ambassadeurs van bijna alle lidstaten. Technische op- en aanmerkingen van een handvol ambassadeurs worden de komende dagen weggepoetst, is de verwachting. Alleen Hongarije eist “aanzienlijke veranderingen en toevoegingen”, bijvoorbeeld over rechten voor de Hongaarse minderheid in Oekraïne.

Als Hongarije zich blijft verzetten, moeten de EU-leiders zich er mogelijk over tweeënhalve week over buigen als ze bij een diner in Brussel de uitslag van de Europese verkiezingen bespreken. Maar het is niet zeker dat Boedapest de slepende kwestie ook ditmaal weer op de spits drijft, denkt een diplomaat. Het toetredingsproces kent nog minstens zeventig tussenstappen die ieder EU-land ook met een veto kan blokkeren.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Klimaatactivisten demonstreren zaterdag op Malieveld en willen A12 op

DEN HAAG - Klimaatactivisten gaan zaterdag op twee manieren demonstreren in Den Haag. Actiegroep Extinction Rebellion (XR) is wederom van plan de A12 te...
×