Clicky

zondag 8 september 2024 - 05:05 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsMegaovername van Anglo American door BHP lijkt van de baan

Megaovername van Anglo American door BHP lijkt van de baan

LONDEN – Mijnbouwgigant BHP krijgt geen uitstel voor zijn overname van Anglo American. De deadline verloopt woensdag en Anglo American wil die niet verder verlengen. Daarmee lijkt het samengaan van twee van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld van de baan.

BHP voerde het bod in aandelen voor Anglo American deze week op tot 38,6 miljard pond, omgerekend ruim 45 miljard euro. Eerdere biedingen werden door het bestuur van Anglo American afgewezen omdat ze te laag zouden zijn. Volgens de Britse overnameregels had BHP tot 29 mei de tijd om een deal te sluiten. Door uitstel te vragen deed BHP een laatste wanhopige poging om de overname door te laten gaan.

BHP wilde dat Anglo American bij een eventuele overname zijn belangen in Zuid-Afrikaanse platina- en ijzerertsbedrijven verkoopt. In Zuid-Afrika, waar woensdag algemene verkiezingen worden gehouden, ligt dat gevoelig. Als een van de grootste aandeelhouders van Anglo American heeft de Zuid-Afrikaanse overheid een grote invloed op de overnameplannen.

LEES OOK
Royal A-ware neemt Belgische The Dairy Food Group over

Dramatisch einde

De nieuwe voorstellen waarmee BHP de afgelopen week kwam, konden de grootste zorgen niet wegnemen, liet Anglo American woensdag in een verklaring weten. “De raad van bestuur heeft daarom unaniem geconcludeerd dat er geen basis is voor verder uitstel.”

Met het besluit, dat enkele uren voor het verstrijken van de deadline bekend werd gemaakt, komt een dramatisch einde aan vijf weken onderhandelingen tussen twee van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Een overname zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de grondstoffenmarkten en de wereldwijde energietransitie. Anglo American bezit vier van de grootste kopermijnen ter wereld. Het metaal is een cruciaal onderdeel in de productie van zonnepanelen, elektrische voertuigen en oplaadbare batterijen.

BHP liet eerder weten dat het niet van plan is een vijandig bod uit te brengen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×