Clicky

maandag 23 september 2024 - 16:39 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsHuiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL – De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

Het gaat om Guillaume P., een voormalig lid van het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen, zeggen bronnen rond het Europees Parlement. Hij was eerder ook de assistent van Maximilian Krah, de Europarlementariër van het Duitse AfD die recent onder vuur kwam te liggen.

Het Belgische Openbaar Ministerie heeft aanwijzingen dat P. “een aanzienlijke rol speelde” in het propagandanetwerk rond Voice of Europe, laat het weten. Via de nieuwssite werden Europarlementariërs “benaderd en betaald voor de promotie van Russische propaganda”, zo luidt de verdenking. Het OM doet onderzoek naar “inmenging, passieve corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie”.

LEES OOK
Rechtbank besluit proces tegen Van Meijeren door te zetten

Meerdere bijdragen

Bij Voice of Europe kwamen de laatste jaren veel politici van rechts-radicale partijen aan het woord die pro-Russische en anti-Oekraïense standpunten verkondigden. De Tsjechische inlichtingendiensten onthulden in maart dat Europese politici op dat platform zouden worden betaald door Rusland.

Ook De Graaff leverde meerdere keren bijdragen aan de website. Hij ontkent zich te hebben laten betalen door Rusland. Voice of Europe staat inmiddels op de sanctielijst van de Europese Unie.

Foto

De Graaff beraadt zich nog op een reactie.

P. kwam vlak voor de Europese verkiezingen van vijf jaar geleden ook al in opspraak. Hij moest toen weg bij RN na het opduiken van een foto waarin hij zich volgens antisemitische stereotypen had uitgedost. Vervolgens kwam hij bij AfD terecht.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Dode na aanrijding met vrachtwagen op A1 [+foto’s]

DE LUTTE - Op de A1 ter hoogte van De Lutte in de richting van Duitsland heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is...
×