Clicky

zaterdag 5 oktober 2024 - 07:18 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsRusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG – Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

Een Russische “militair-diplomatieke” bron ontkent bij meerdere staatspersbureaus dat er plannen zijn om de grenzen aan te passen. Er wordt geen verklaring gegeven voor het document dat het defensieministerie had gepubliceerd waarin wordt gesproken over de nieuwe grenzen.

Rusland ligt bij de stad Sint-Petersburg aan de Baltische Zee en grenst daar aan Finland en Estland. Maar ook de Russische exclave Kaliningrad, grenzend aan Polen en Litouwen, ligt aan de Baltische Zee. Het is niet duidelijk op welke punten Rusland het territorium zou willen uitbreiden.

Het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt in een verklaring van een “bewuste, escalerende provocatie die bedoeld is om de buurlanden te intimideren”. De regering in Vilnius eist een verklaring van een Russische diplomaat.

LEES OOK
Litouwen wil dat NAVO Russische drones neerhaalt in luchtruim

De Finse buitenlandminister Elina Valtonen zegt dat Rusland zich aan het VN-zeerechtverdrag moet houden dat de afbakening van de maritieme gebieden regelt. Rusland heeft dat verdrag getekend.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen met horizontale boormachine gestolen [+foto]

VERL - Tussen zaterdag 28 september 14:30 uur en maandag 30 september 07:00 uur werd in de Industriestrasse in het Duitse Verl een vrachtwagen...
×