Clicky

zaterdag 6 juli 2024 - 15:06 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsChina zinspeelt op importheffing op auto's uit EU en VS

China zinspeelt op importheffing op auto’s uit EU en VS

BRUSSEL – China overweegt een importheffing van mogelijk 25 procent in te voeren voor auto’s uit de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat meldt de CCCEU, de branchevereniging voor bedrijven uit China in de EU, op basis van signalen van ingewijden. Dergelijke heffingen zouden volgens de CCCEU gevolgen hebben voor Europese en Amerikaanse autofabrikanten en een “aanzienlijke” impact hebben op de relatie tussen Beijing en Brussel.

De CCCEU verwees in een verklaring op X ook naar een interview in de Global Times, de krant van de in China regerende partij. Daarin riep de hoofdexpert van het China Automotive Technology & Research Center op tot een tijdelijke verhoging van de importtarieven, specifiek voor auto’s met motoren groter dan 2,5 liter. Volgens de expert importeerde China vorig jaar 250.000 van dat soort auto’s, goed voor 32 procent van het totale aantal geïmporteerde voertuigen.

De dreiging komt in aanloop naar een deadline in een onderzoek door de Europese Commissie. Dat richt zich op de subsidies van China aan Chinese elektrische autofabrikanten. Brussel moet voor 5 juni laten weten of Chinese exporteurs van elektrische auto’s importtarieven moeten gaan betalen in de EU. Het is niet de eerste keer dat China hint naar vergeldingsmaatregelen, voor als het zover zou komen. Eerder liet Beijing al importheffingen op Europese wijn en zuivelproducten doorschemeren.

Chinese elektrische auto’s liggen onder een vergrootglas in de EU en de VS. Die worden voor een relatief lage prijs geëxporteerd, waarmee Chinese fabrikanten buitenlandse concurrenten bedreigen. Beijing zou de fabrikanten bovendien subsidiëren, waardoor de prijzen kunstmatig laag gehouden kunnen worden. De VS maakten eerder al bekend de importtarieven flink te verhogen, van 25 procent naar 100 procent.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Klimaatactivisten demonstreren zaterdag op Malieveld en willen A12 op

DEN HAAG - Klimaatactivisten gaan zaterdag op twee manieren demonstreren in Den Haag. Actiegroep Extinction Rebellion (XR) is wederom van plan de A12 te...
×