Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:28 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsChina hoopt op objectief ICC bij vervolging kopstukken Gazaoorlog

China hoopt op objectief ICC bij vervolging kopstukken Gazaoorlog

BEIJING – China hoopt dat het Internationaal Strafhof (ICC) zich “objectief en onpartijdig” zal opstellen bij de mogelijke vervolging van Israëlische en Palestijnse leiders. De aanklager van het hof in Den Haag heeft maandag om een arrestatiebevel gevraagd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn defensieminister en drie Hamasleiders.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Beijing hoopt dat het ICC “zijn bevoegdheden zal uitoefenen in overeenstemming met de wet”. Wel benadrukte hij dat China “altijd aan de kant van gerechtigheid en internationaal recht wat betreft de Palestijnse kwestie” heeft gestaan. “De collectieve bestraffing van het Palestijnse volk moet stoppen.”

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken reageerde uitgesproken negatief op de aanvraag. “Het is volkomen onacceptabel dat Hamas en Israël op hetzelfde niveau worden geplaatst”, zegt Antonio Tajani. Hij vindt het “absurd” om de democratisch verkozen regering van Israël te vergelijken met “de leiders van een terroristische groep die de oorlog in Gaza is begonnen door onschuldige burgers af te slachten”.

LEES OOK
Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

Oproep tot sancties

Frankrijk zegt het ICC en zijn onafhankelijkheid te steunen “in de strijd tegen straffeloosheid”. Het land benadrukt dat het aan het hof zelf is om te bepalen of er daadwerkelijk arrestatiebevelen moeten worden uitgevaardigd.

Het Russische Kremlin benadrukt dat het zelf niet is aangesloten bij het ICC en de bevoegdheid van het hof niet erkent, maar uit wel verbazing over de Amerikaanse reactie op de mogelijke vervolging. President Joe Biden noemde de aanvraag van de aanklagers “schandalig” en meerdere parlementariërs riepen op tot sancties tegen het ICC. Het Kremlin noemt de Amerikaanse houding “eigenaardig”.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×