Clicky

zaterdag 6 juli 2024 - 11:19 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsPolitie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

Politie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

DEN HAAG – In een gezamenlijke brief aan de formerende partijen vragen de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en vier politiebonden om meer geld om hun werk te kunnen blijven uitvoeren. Zeker omdat PVV, VVD, NSC en BBB in hun hoofdlijnenakkoord aangeven dat de politie weer zichtbaarder moet worden in de wijken.

“Een voorwaarde voor het realiseren van de ambities uit het hoofdlijnenakkoord is een stabiele financiering van de politie”, schrijven ze. Ze vragen in totaal om 400 miljoen euro. Dat bedrag valt in twee delen uiteen: 200 miljoen euro extra zou gaan naar onder meer het behandelen van posttraumatische stressstoornis (PTSS), een goede uitstroomregeling en het wegwerken van personeelstekorten bij de politie (“de basis op orde”). Daarnaast willen korpsleiding, ondernemingsraad en bonden nog eens 200 miljoen euro om de politie “toekomstbestendig” te maken, zoals het vernieuwen van systemen en opleidingen op gebied van digitale ontwikkelingen.

Komt het geld er niet, dan moeten er “harde keuzes” worden gemaakt: “Gaan we minder doen aan het opsporen van de georganiseerde criminaliteit of zijn we (nog) minder aanwezig in de wijk?” Maar ruimte wordt wel geschapen door het plan van de formerende partijen om de zorg voor personen met verward gedrag weg te halen bij de politie en over te hevelen naar andere instanties. “Wij hebben hier ideeën over die wij graag inbrengen bij de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord”, bieden de ondertekenaars van de brief aan.

In het akkoord op hoofdlijnen wil het beoogde kabinet 300 miljoen uittrekken voor de hele juridische keten: politie, justitie en veiligheidsdiensten.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Klimaatactivisten demonstreren zaterdag op Malieveld en willen A12 op

DEN HAAG - Klimaatactivisten gaan zaterdag op twee manieren demonstreren in Den Haag. Actiegroep Extinction Rebellion (XR) is wederom van plan de A12 te...
×