Clicky

zaterdag 6 juli 2024 - 13:51 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsIsraël tegen VN-hof: tragische oorlog maar geen genocide in Gaza

Israël tegen VN-hof: tragische oorlog maar geen genocide in Gaza

DEN HAAG – Israël stelt dat de Zuid-Afrikaanse zaak tegen het land bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag “totaal losgezongen is van de feiten en omstandigheden”. “Er is een tragische oorlog gaande, maar er is geen genocide”, aldus de advocaat van het land over de Gazastrook. Zuid-Afrika eist dat Israël zijn offensief in Rafah beëindigt.

De advocaat van Israël, Gilad Noam, hekelde het door Zuid-Afrika geschetste beeld. Dat land kwam donderdag al in het Vredespaleis aan het woord en verklaarde dat de “genocide” van Israël in de Gazastrook een “nieuw en gruwelijk stadium” heeft bereikt. Volgens Israël is de militaire operatie in Rafah bedoeld om Hamas uit te schakelen.

Israël ontkent al langer dat het genocide pleegt in de Gazastrook. Zuid-Afrika is het daarmee oneens en heeft het land daarom voor het hoogste VN-hof gedaagd. Het ICJ gaf Israël in januari de opdracht alles eraan te doen om te voorkomen dat Israëlische troepen genocidale daden plegen. Zuid-Afrika eist nu aanvullende maatregelen.

De Israëlische operatie in Rafah is omstreden. Het inwoneraantal van die zuidelijke stad steeg door Israëlische luchtaanvallen op Gaza naar 1,4 miljoen. VN-hulporganisatie UNRWA zegt dat meer dan 630.000 mensen Rafah hebben verlaten sinds Israël er op 6 mei een militaire operatie is begonnen. Volgens de UNRWA en andere organisaties heeft Gaza geen veilige plekken meer.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Klimaatactivisten demonstreren zaterdag op Malieveld en willen A12 op

DEN HAAG - Klimaatactivisten gaan zaterdag op twee manieren demonstreren in Den Haag. Actiegroep Extinction Rebellion (XR) is wederom van plan de A12 te...
×