Clicky

zaterdag 5 oktober 2024 - 03:04 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVeel belangstelling voor zaak mondkapjesdeal Sywert van Lienden

Veel belangstelling voor zaak mondkapjesdeal Sywert van Lienden

AMSTERDAM – De zaak over de omstreden mondkapjesdeal van het bedrijf van Sywert van Lienden is maandagochtend onder grote belangstelling begonnen in de rechtbank in Amsterdam. Naast de advocaten van de verschillende partijen, zijn er ook oud-medewerkers van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA), veel media en andere belangstellenden in de rechtszaal.

Van Lienden en zijn zakenpartners Camille van Gestel en Bernd Damme zijn ook aanwezig. Van Lienden schudde bij de voordracht van de rechter meerdere keren zijn hoofd en gaf aan dat zij het naar zijn mening niet goed vertelde.

Zij sloten aan het begin van de coronapandemie in het voorjaar van 2020 een overeenkomst met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de levering van 40 miljoen mondkapjes uit China.

Van Lienden had vooraf publiekelijk aangegeven zonder winstoogmerk te werken. Achteraf bleek dat ze de bestelling uitvoerden namens hun commerciële bedrijf Relief Goods Alliance (RGA) in plaats van hun stichting. De overheid wil de miljoenen terug die met de handel in mondkapjes zijn verdiend.

LEES OOK
Duizenden hartpatiënten dood door uitstel zorg in coronatijd

De Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) en de Nederlandse staat staan in de zaak recht tegenover elkaar, want ook de stichting wil de miljoenen terug. De stichting dagvaardde Van Lienden en zijn zakenpartners als eerste. “Het wonderlijke is dat de Staat zich nu presenteert als de vijand van SHA”, betoogde de advocaat van de stichting. Hij noemde de Staat “een agressor”. De stichting SHA wil de opbrengst van de mondkapjesdeal van 29,3 miljoen euro terug om deels te kunnen schenken aan een goed doel, bijvoorbeeld de stichting Long COVID. Omdat het belastinggeld betreft, is volgens de landsadvocaat “de juiste uitkomst dat het geld toekomt aan de Staat”.

Het ministerie dacht tijdens de onderhandelingen over de mondkapjes dat de opbrengst bij de stichting terecht zou komen. Maar volgens de raadsman van Damme was het tijdens de deal “volstrekt duidelijk dat RGA de contractpartner zou zijn”. De advocaat zei dat Damme graag zijn leven weer terug wil “om normaal over straat te kunnen zonder bespuugd of bespot te worden”.

LEES OOK
VS leggen KLM, Lufthansa en South African Airways boetes op voor te trage coronacompensatie

Van Lienden had afgelopen week in interviews aangegeven dat hij geen advocaat kan betalen, omdat er beslag is gelegd op al zijn bezittingen. Daarop meldde zich toch een advocaat die Van Lienden naar eigen zeggen kosteloos zal bijstaan. Over die beslaglegging dient deze week nog een kort geding.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen met horizontale boormachine gestolen [+foto]

VERL - Tussen zaterdag 28 september 14:30 uur en maandag 30 september 07:00 uur werd in de Industriestrasse in het Duitse Verl een vrachtwagen...
×