DEN HAAG -De Nederlandse overheid mag het aantal vluchten op Schiphol niet zonder Europese toestemming beperken. Dat staat in een advies aan de Hoge Raad. In juli gaf het gerechtshof in Amsterdam nog “groen licht” voor plannen van de overheid om de geluidshinder op Schiphol tegen te gaan, maar die beslissing kan volgens de advocaat-generaal niet in stand blijven.
De Hoge Raad beraadt zich nog op een oordeel in de zaak. De advocaat-generaal is een belangrijke adviseur van de hoogste Nederlandse rechter. De adviezen worden vaak overgenomen, maar dat hoeft niet.
Het kabinet heeft het plan om het aantal vliegbewegingen op Schiphol deze zomer tot 460.000 te beperken, in november al voorlopig opgeschort. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) blijft erbij dat Schiphol op termijn moet krimpen om natuur, klimaat en leefomgeving te beschermen. Maar hij stelde vast dat het plan om daar al in 2024 mee te beginnen op te grote juridische bezwaren stuit.
Voor luchtvaartmaatschappijen is het advies van de advocaat-generaal nog steeds erg belangrijk. Zij waren in de zomer naar de Hoge Raad gestapt omdat de conclusies van het hof voor “onduidelijkheid en daarmee onzekerheid voor reizigers en de sector” zouden zorgen.
Het Amerikaanse transportministerie liet vorig jaar al weten dat het de opgelegde krimp, die ook Amerikaanse maatschappijen hard zou raken, beschouwde als een schending van internationale afspraken. Daardoor dreigden ook landingsrechten die KLM heeft op luchthavens in de Verenigde Staten in het gedrang te komen.
Later kwam daar een brief overheen waarin Europees transportcommissaris Adina Vălean haar zorgen uitte over de eerste stap uit het krimpplan. Die zou strijdig zijn met het Europees recht, omdat van tevoren niet goed is overlegd met de luchtvaartsector.
In zijn advies wijst de advocaat-generaal eveneens naar Brussel. Volgens hem had de Staat volgens Europese regels aan allerlei voorwaarden moeten voldoen. Het hof vond in juli dat het hier om een tijdelijke maatregel zou gaan die de Staat op deze manier wel kan invoeren zonder dat de Europese regels van belang zijn. Dit laatste wordt door de advocaat-generaal tegengesproken. Volgens hem zou er voor een tijdelijke maatregel helemaal geen uitzondering gelden.
KLM reageert met de opmerking zich te kunnen vinden in de woorden van de advocaat-generaal. De maatschappij zegt dat een schoner en stiller Schiphol ook kan zonder afname van het aantal vliegtuigbewegingen. “Wij wachten nu het arrest van de Hoge Raad hierover af.”
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de transportsector!
Abonneer u gratis op een van onze nieuwsbrieven:
Nieuws: Dagelijks rond lunchtijd ontvangt u een overzicht van het laatste nieuws uit de transportsector.
Business: Elke vrijdag rond 12.00 uur brengen wij u het belangrijkste business-gerelateerde nieuws.
Schrijf u nu in en mis niets meer!