Clicky

vrijdag 27 september 2024 - 00:48 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOM doet onderzoek naar fatbikeverkoper La Souris

OM doet onderzoek naar fatbikeverkoper La Souris

HILVERSUM – Het Functioneel Parket bevestigt dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar fatbikeverkoper La Souris, na berichtgeving in consumentenprogramma BOOS. Volgens BOOS worden La Souris en eigenaar Armando Muis verdacht van de verkoop van illegale fatbikes.

Verder wil het OM geen details kwijt over de zaak. Een woordvoerder kon ook niet zeggen of zowel het bedrijf als de eigenaar deel uitmaakt van het onderzoek, zoals in BOOS wordt beweerd.

La Souris zei eerder deze maand dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 1100 fatbikes van de verkoper had ingenomen, onder meer van het merk QMWheels. Ook deed de verkoper zelf een terugroepactie van fatbikes van QMWheels, omdat die te makkelijk op te voeren zijn. De verkoper wilde met een beveiligingsupdate het opvoeren ongedaan maken.

Verontwaardigd

Volgens het programma van Tim Hofman heeft La Souris de afgelopen jaren naar schatting tienduizenden illegale fatbikes met een te zware motor verkocht aan consumenten, terwijl zij daar niet altijd van op de hoogte waren.

LEES OOK
Jumbo: vervolging oud-topman Van Eerd zonder gevolgen voor bedrijfsvoering

Eigenaar Armando Muis is op de hoogte van het onderzoek en is verontwaardigd over de 1100 fatbikes die in beslag zijn genomen door de ILT. “Wij zijn van mening dat onze productiemethodes in orde zijn”, laat Muis weten. Door het onderzoek wordt zijn bedrijf “in een slecht daglicht gezet”.

Leeftijdsgrens

Het onderzoek gaat er volgens de eigenaar over of La Souris fatbikes heeft verkocht aan consumenten als e-bikes, terwijl ze in de ogen van de ILT niet voldoen aan de eisen voor een fatbike. Zowel de ILT als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn volgens hem langs geweest voor onderzoek van de fatbikes. Muis heeft een groeiend vertrouwen in een goede uitkomst. “Ik sta achter de handelingen die wij getroffen hebben.”

De ILT heeft sinds juli beslag gelegd op 16.500 fatbikes uit China, werd twee weken geleden bekend. Het gaat volgens de inspectie om illegale bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike. De ILT vindt het van maatschappelijk belang dat de illegale bromfietsen “zo snel mogelijk uit ons straatbeeld verdwijnen”.

LEES OOK
OM eist 8 jaar cel voor verkeersongeluk met vier doden in Oud Gastel

Fatbikes zijn een groot punt van discussie, ook in de Nederlandse politiek. Een brede Kamermeerderheid wil een leeftijdsgrens van 14 jaar en een helmplicht voor de elektrische fietsen, werd dinsdag bekend. Het aantal ernstige ongelukken met fatbikes is in het tweede kwartaal van dit jaar fors toegenomen, volgde eerder deze week uit cijfers van VeiligheidNL.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A15

Dagenlange werkzaamheden op A15, weg richting Nijmegen dicht

TIEL - De snelweg A15 tussen knooppunt Deil en Tiel-West is tot maandagochtend dicht door werkzaamheden, meldt Rijkswaterstaat. De weg in de richting van Nijmegen...
×