Clicky

dinsdag 17 september 2024 - 05:49 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVon der Leyen: landbouwbeleid moet anders en vooral duurzamer

Von der Leyen: landbouwbeleid moet anders en vooral duurzamer

BRUSSEL – De agrarische sector moet veerkrachtiger, concurrerender, “maar vooral duurzamer” worden, vindt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Ze zei dat woensdag bij de ontvangst van het eindrapport over de toekomst van de Europese landbouwsector. Dat rapport is het resultaat van een dialoog tussen 29 belangrijke belanghebbenden uit de Europese agrarische voedingssector, het maatschappelijk middenveld, plattelandsgemeenschappen en de academische wereld.

In opdracht van Von der Leyen hebben zij sinds januari gezocht naar nieuwe perspectieven voor de landbouw, voedsel en plattelandsgebieden. In het rapport staan aanbevelingen die ze gaat gebruiken bij haar eerder aangekondigde visie voor landbouw en voedsel.

Een van de aanbevelingen is de versterking van de positie van boeren in de voedselketen. Boeren moeten worden aangemoedigd om beter samen te werken, efficiënter te werken en hun prijzen te verhogen, zodat ze “een fatsoenlijk inkomen” kunnen verdienen. Er moeten uniforme duurzaamheidsdoelstellingen worden geformuleerd. Boeren moeten worden gestimuleerd en geholpen om die duurzaamheidsambities waar te maken. Het huidige beleid moet worden aangepast om de overgang naar duurzame landbouw te versnellen.

LEES OOK
Van der Plas dreigt te vertrekken bij gedwongen krimp veestapel

Von der Leyen benadrukte het belang van evenwicht tussen landbouw en klimaat en natuur. Door gevolgen van de klimaatverandering, zoals extreme droogte, is de landbouwgemeenschap “een van de eerste slachtoffers van deze crises”, zei ze.

Er zijn oplossingen om de effecten van klimaatverandering “te verzachten of soms zelfs om te keren. We beginnen niet bij nul. We hebben belangrijke vooruitgang geboekt op weg naar meer duurzaamheid. Maar we weten allemaal dat er ambitieuzere stappen moeten worden gezet”, benadrukte Von der Leyen.

Ook zij vindt dat boeren een fatsoenlijk inkomen moeten kunnen verdienen. Landbouwers die voor en met de natuur werken, moeten worden ondersteund. “We weten dat dit alleen kan met een efficiënt systeem van beloningen en stimulansen.”

Volgens Von der Leyen heeft de dialoog tussen al die verschillende partijen met elk hun eigen belangen laten zien dat een “gepolariseerd debat” kan worden overstegen en “vertrouwen kan worden gecreëerd”.

In het voorjaar trokken boze boeren diverse keren naar Brussel om te protesteren tegen het in hun ogen te strenge Europese landbouwbeleid. Mede onder druk daarvan versoepelde de Europese Commissie de klimaatregels voor de landbouw.

LEES OOK
Brussel waarschuwt Nederland tegen verschralen publieke media
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×