Clicky

maandag 16 september 2024 - 11:22 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOM eist 30 maanden cel en vijf jaar rijontzegging in dodelijk ongeval...

OM eist 30 maanden cel en vijf jaar rijontzegging in dodelijk ongeval als gevolg van straatrace

Op 3 september 2022 komt een vrouw om het leven bij een botsing tussen een bestelbus en een auto. Voorafgaand aan de botsing zou een straatrace zijn gehouden.

Een 24-jarige man uit Oss en een 22-jarige man uit Uden stonden dinsdag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt ze van dood door schuld en eist tegen beiden 30 maanden cel en een rijontzegging van 5 jaar.

Het is 3 september omstreeks 4.00 uur als een vrouw, compleet buiten haar schuld, geconfronteerd wordt met twee personenauto’s. Wanneer de vrouw in een bestelbus een groen verkeerslicht op een kruising passeert, rijden de auto’s op hoge snelheid naast elkaar en negeren het rode verkeerslicht op dezelfde kruising.

De levensgevaarlijke situatie wordt de vrouw fataal en zij overlijdt ter plekke. De twee mannen in de personenauto’s worden in de dagen na het incident aangehouden als verdachten.

Er wordt een onderzoek ingesteld naar gegevens van de verkeersregelinstallatie (VRI), camerabeelden, getuigenverklaringen en de telefoons van beide verdachten. Daaruit blijkt dat zij op hoge snelheid hebben gereden: maximaal 163 en 127 kilometer per uur op het fatale kruispunt, op een weg waar 80 kilometer per uur gereden mocht worden.

LEES OOK
Vrachtwagen belandt in berm en verliest lading straatstenen op N247 [+foto]

Ook blijkt dat zij bezig waren met een straatrace. Zo haalden de auto’s elkaar om beurten in. Een van de getuigen verklaart dat de twee ‘reden als maniakken’. In de telefoons van beide verdachten worden daarnaast filmpjes gevonden waaruit blijkt dat de ene verdachte al eerder betrokken is geweest bij straatraces, terwijl de andere verdachte vaker extreme snelheden rijdt.

Naar oordeel van het OM hebben beide verdachten zich dusdanig onvoorzichtig en onoplettend gedragen dat er sprake is van roekeloosheid, de hoogste schuldcategorie. De officier van justitie: ‘Het roekeloze rijgedrag van beide bestuurders heeft geleid tot het ergste gevolg denkbaar: de dood van een nog jonge vrouw.

De nabestaanden is enorm leed aangedaan. Enige notie van verkeersveiligheid was ver te zoeken in die fatale nacht.’ Alles overwegende eist het OM tegen beide mannen 30 maanden cel en een rijontzegging van vijf jaar voor dood door schuld. Tegen de 22-jarige man is een deel van de eis, 10 maanden, voorwaardelijk. De rechter doet over twee weken uitspraak.

LEES OOK
Drie Nederlandse militairen gewond tijdens oefening in Duitsland
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Serieproductie Mercedes-Benz eActros 600 start in november

Daimler Truck, één van ‘s werelds grootste truckfabrikanten, presenteerde zondag in de aanloop naar de vakbeurs IAA Transportation 2024 in Hannover zijn weg naar...
×