Clicky

vrijdag 28 juni 2024 - 09:45 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAchterafbetaaldiensten scherpen leeftijdscheck aan, zegt minister

Achterafbetaaldiensten scherpen leeftijdscheck aan, zegt minister

DEN HAAG – Aanbieders van Buy Now, Pay Later-diensten, zoals Klarna en Riverty, hebben hun leeftijdscheck aangescherpt. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn al langer zorgen over het feit dat veel minderjarigen hun onlineaankopen achteraf betalen door de leeftijdscontroles van die aanbieders te omzeilen.

Minderjarigen mogen geen gebruikmaken van BNPL-diensten, maar doen dat wel. Vorig jaar betaalden jongeren bijna 600.000 keer iets achteraf volgens onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Achterafbetaaldiensten checken de leeftijd van de klant, maar doen dat niet bij elke transactie. Dat gaan de aanbieders nu wel doen.

“Het is goed dat de aanbieders ons onlangs hebben laten weten dat zij die handschoen hebben opgepakt”, schrijft de minister in reactie op Kamervragen van GroenLinks-PvdA en de ChristenUnie over dit onderwerp. “Ze hebben toegezegd dat zij bij alle gebruikers van BNPL gaan verifiëren of de opgegeven geboortedatum correct is.”

Volgens Riverty zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen, bijvoorbeeld via iDIN, een identificatietool van de bankensector. “Bescherming van persoonsgegevens staat hierbij voorop.” Riverty is momenteel niet van plan om hier identificatiebewijzen zoals bijvoorbeeld een paspoort voor te gebruiken.

Aanbieders van BNPL-betaaldiensten moeten vanaf 2026 al aan strengere regels voldoen, maar het demissionaire kabinet wil eigenlijk een verplichting tot leeftijdsverificatie. De overheid zoekt daarom uit hoe leeftijdsverificatie wettelijk kan worden afgedwongen en komt na de zomer met meer informatie.

De minister schrijft dat hij zich zorgen maakt over de risico’s die het gebruik van achterafbetaaldiensten met zich meebrengt. “Door middel van BNPL-betaaldiensten kunnen consumenten erg gemakkelijk een product kopen en direct van deze aankoop genieten, zonder een negatieve associatie te hebben met de betaling van deze aankoop.” Dat kan de normen veranderen om alleen een aankoop te doen wanneer je genoeg geld op je rekening hebt staan. Het normaliseren van schulden als gevolg hiervan is onwenselijk, stelt hij.

In Nederland wordt steeds vaker gebruikgemaakt van de mogelijkheid om achteraf te betalen bij het winkelen. Dat gebeurt soms ook uit financiële noodzaak, want je kunt achteraf betalen bijvoorbeeld ook gebruiken voor de boodschappen. Mensen hebben het geld dan niet, maar hopen dat ze het aan het eind van maand kunnen betalen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Biobrandstoffabriek Neste Rotterdam na incidenten onder scherp toezicht

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland heeft Neste, een fabriek voor biobrandstoffen in de Rotterdamse haven, onder verscherpt toezicht gesteld na een reeks incidenten....
×