Clicky

zondag 5 mei 2024 - 01:38 uur
HomeOVERIG NIEUWSFinancieelFT: inval bij Rotterdamse douanescannermaker Nuctech vanwege staatssteun China

FT: inval bij Rotterdamse douanescannermaker Nuctech vanwege staatssteun China

ROTTERDAM/BRUSSEL – Nederlandse en EU-inspecteurs zijn dinsdagochtend vroeg binnengevallen bij Nuctech, een Chinese maker van douanescanners in Rotterdam, meldt zakenkrant Financial Times. Nuctech zou met behulp van staatssteun uit China mogelijk oneerlijk concurreren met Europese bedrijven.

De Europese Commissie meldt dat zij “onaangekondigde inspecties heeft verricht bij een fabrikant van veiligheidsapparatuur”, maar wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat. Het onderzoek naar “ontwrichtende buitenlandse staatssteun” is nog in een voorbereidende fase. Als er grond blijkt te zijn voor nader onderzoek, maakt de commissie de naam van het bedrijf bekend.

Nuctech wil desgevraagd geen commentaar geven. “Als er een onderzoek gaande is, zal het bedrijf daaraan meewerken”, aldus een woordvoerder.

Solide bewijs

De Chinese Kamer van Koophandel bevestigt invallen bij “een Chinees bedrijf in Polen en Nederland”. Nuctech heeft vestigingen in die twee landen, in België en het Verenigd Koninkrijk. De commissie maakt slechts melding van invallen bij vestigingen in meerdere EU-lidstaten.

De inspecteurs hebben mobiele telefoons van werknemers en ICT-apparatuur meegenomen, documenten doorgepluisd en toegang geëist tot gegevens, klaagt de Chinese Kamer van Koophandel. “Zonder aankondiging en zonder solide bewijs.” De belangenbehartiger en zijn leden zijn “diep geschokt en ontevreden” over de doorzoekingen.

Vergeefse pogingen

De EU wil haar nieuwe regels voor buitenlandse staatssteun kennelijk als wapen gebruiken om legaal opererende Chinese bedrijven weg te jagen, stelt de Kamer van Koophandel. De unie zou buitenlandse bedrijven juist de bescherming moeten bieden waar ze recht op hebben.

Het is voor het eerst dat de EU invallen doet met een beroep op haar regels tegen buitenlandse staatssteun. Brussel wil, na jarenlange vergeefse pogingen om de concurrentiestrijd tussen Chinese en Europese bedrijven eerlijker te maken, meer van zich afbijten.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Gerwin van Beek Int. Transport heeft R. Boonzaaijer Transport overgenomen

BARNEVELD - Met ingang van 1 mei 2024 heeft Gerwin van Beek Int. Transport uit Barneveld R. Boonzaaijer Transport uit Ede overgenomen. Volgens Gerwin van...